duminică, 4 martie 2012

Am testat Windows 8

A apărut recent ultimul Consumer Preview Windows 8. L-au mai îmbunătățit un pic față de anteriorul preview din toamnă, dar în continuare nu mă impresionează. Poate pentru tablete o să fie o alternativă interesantă, mie ca utilizator de Windows pe calculator mi se pare un pas înapoi și contraproductiv. Să vă demonstrez pe scurt:

Ecranul de început e cu ”plăcuțe” (tile):

Dacă apeși pe tile-ul cu Desktop se încarcă desktopul clasic... din care lipsește meniul Start.

Dacă cobori mouse-ul în partea stânga jos a ecranului apare și o chestie numită Start, dar care nu deschide meniul cunoscut ci te duce înapoi la ecranul de start cu tile-uri:

Ideea asta cu mouse-ul amplasat în diverse colțuri nu-i folosită doar pentru Start, dacă poziționezi mouse-ul în dreapta sus apare lista cu toate programele active:

iar dacă îl poziționezi în dreapta apare un fel de meniu sistem, cu Control Panel, setări și căutare:

Dacă vă uitați cu atenție la tile-urile din Start o să vedeți că lipsesc programele ”accesorii” ale Windows. Acestea există încă, sunt accesibile apăsând pe iconița de căutare. Tot din meniul acela, apăsând iconița de jos (Settings) ajungeți la opțiunile de oprire a calculatorului. Intuitiv și rapid, nu? Da, sunt ironic.

O îmbunătățire care o să vă lase rece dacă nu sunteți power-useri - Task Manager conține mai multe informații și arată mai bine.

S-ar putea să fie adevărate zvonurile și Win8 să fie noul Vista. În orice caz, va trebui să învățăm multe shortcut-uri pentru a ajunge rapid la programele și opțiunile îngropate. Știind și calea pe care o adoptă Apple cu diferențierea sistemelor pentru PC față de cele pentru telefoane și tablete (și integrarea doar a părților utile și care au sens), nu pot să înțeleg de ce vrea Microsoft să-și frustreze utilizatorii de PC-uri. Poate sunt doar reticent la schimbare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.