sâmbătă, 31 martie 2012

O zi în Porto

Pentru că am și săptămâna viitoare treabă în Portugalia am rămas peste weekend în Porto. L-am mai vizitat și în trecut, am mai făcut figura asta de încă două ori, dar au trecut ceva ani de atunci. Mi-am propus să mă plimb un pic pe faleză și să stau pe o terasă cu iPad-ul în brațe și am ajuns să fac, pe lângă asta, un tur de forță al orașului - de curiozitate am măsurat pe Google Maps distanța parcursă, cam 10 kilometri.

Porto e orașul amplasat pe partea dreaptă a fluviului Duoro, la vărsarea acestuia în Atlantic. Pe malul celălalt al râului e Vila Nova de Gaia, oraș soră. Eu sunt cazat în Gaia, dar știam din turele anterioare că sunt niște terase faine pe faleza de lângă Porto, la ocean, așa că am luat un taxi și l-am pus să mă ducă la prima plajă dinspre râu. De acolo am luat-o frumos la picior, într-o plimbare plăcută, alături de localnici care au ieșit să facă jogging, să se plimbe pe jos, cu câinii, copiii sau bicicletele. Când am ajuns la bulevardul perpendicular Boavista, după care începe Matosinhos, un oraș alipit și portul, știind deja care-i oferta de terase, am luat-o înapoi și m-am așezat pe una cu wifi. 


După vreo oră și ceva am plecat spre digul amplasat la revărsarea râului, m-am uitat la pescarii de toate sexele (eu n-am mai văzut babă cu batic să dea la pește cu supermulinetă) și m-am hotărât să urmez cursul răului în amonte, spre centrul orașului. Mare greșeală, sunt vreo 6 km. Două ore mai târziu și bronzat pe ceafă, am ajuns la destinație. M-am pus carcasa pe o terasă ca să iau o masă de amiaz târzie, m-am lăsat țepuit cu antreurile lor de 8 euro pe care nu le-am cerut, m-am delectat cu o friptură și cu o sticlă de vin roșu (îmi place că au peste tot sticle de 0,375ml) și m-am odihnit. Am plecat la hotel pe la 12 și m-am întors la 18, cu o dorință mare să mă bag sub duș, n-a fost suficient de cald de mânecă scurtă, dar în multe momente prea cald de plovăr.

Urmează o selecție de poze de la Atlantic, mâine câteva de pe malul Duoro, sunt făcute cu tableta, așa că fiți indulgenți. Ce-mi place foarte mult în Porto e curățenia și grija pentru natură, toate amenajările de pe malul mării sunt făcute cu bun simț, arhitectură interesantă și încercând să prezerve vegetația specifică plajelor.







0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.