joi, 14 februarie 2013

Backup, backup, backup!

Un client și-a pierdut acum două zile hard-disk-urile serverului. Nu în sensul că nu mai știe unde le-a pus, ci i s-au stricat. M-a sunat să-i instalez baza de date pe alt calculator, ceea ce aș fi făcut cu plăcere, dacă ar fi avut copie de siguranță. Yep, date ajunse în Nirvana. E drept, aveau backup, dar nu și pentru folderul în care arhivam eu fișierele. Informația aceasta se pierduse pe traseul dintre mine, client și furnizorul lor de servicii IT, responsabil cu arhivele. Am găsit mailul în care le detaliam procesul, așa că n-au decât să lămurească ei cine e de vină. Probabil în acest moment cineva se chinue încă să recupereze informația de pe hard-disk-uri defecte. Din fericire am o copie locală veche de două săptămâni, făcută cu alte scopuri, așa că nu pierd un an de muncă ci doar 10 zile.

În ultimii 10 ani am avut două experiențe nefericite cu benzile de backup. La o inundație severă, în care ne-a plouat fix pe server, prin tavan, am restaurat informațiile din copiile aflate pe stațiile de lucru pentru că banda de backup nu mai mergea. La serverul următor, am renunțat după o perioadă să mai facem backup pe niște benzi foarte scumpe pentru că nu terminau până dimineață, deși lucrau toată noaptea. Nu eram niciodată siguri dacă avem informația corectă și completă. Soluția care ne scutește de probleme e un set de 4 plus 4 hard-disk-uri de 1 TB și un cradle USB în care le montăm. Primele patru sunt folosite de luni până joi, iar celelalte patru în fiecare vineri din lună. În plus, cel mai recent hard-disk de backup de vineri e luat acasă de un angajat, adică ajunge off-site. În caz de incendiu devastator sau cataclism, pierdem maxim o săptămână de informații, probabil mult mai puțin pentru că parțial datele se află și pe laptopuri care nu rămân în firmă.

O problemă acută în România e stricarea UPS-urilor, datorită rețelei electrice mizere pe care o avem. Fluctuațiile de tensiune și celelalte depășiri ale parametrilor nominali duc la uzura bietelor echipamente care se chinuie să mențină situația în limite acceptabile. Uneori UPS-urile decedează tăcut, iar atunci încep să se prăjească serverele. În cazul unui client, acum 12 ani, s-a dus o matrice raid de hard-diskuri.

Vă puteți feri de toate aceste probleme cu un pic de disciplină:
- faceți backup des și nu-l lăsați în același loc cu sursa primară de date;
- verificați backupul, încercați să restaurați din când în când informația de pe el, simulați o catastrofă;
- opriți curentul și încercați să vedeți cum se comportă serverele, cât le ține UPS-ul pornite.

Pentru uz privat există câteva alternative simple și relativ puțin costisitoare:
- hard-disk-uri externe;
- stick-uri USB (dar aveți grijă să nu le pierdeți!);
- hard-disk-uri sau NAS-uri legate la router, adică backup în rețea. Apple MacOS oferă TimeMachine, program care știe să facă backup incremental pe un hard-disk legat la un router wireless Airport Extreme/TimeCapsule.

Niște poze antologice aici.

P.S. Dacă țineți laptopul în standby și-l luați de pe birou, asigurați-vă că hard-disk-ul e oprit iar capetele parcate, folosiți mai bine opțiunea hibernate. Știu pe cineva căruia i-a căzut geanta când îl căra și i s-a stricat HDD-ul. Idem, nu-l plimbați cu avionul pornit și nu-l dați la bagajul de cală. Avantaj tablete și SSD-uri, n-au părți în mișcare.

8 comentarii:

  1. Nu-l plimbati cu avionul pornit? :))

    RăspundețiȘtergere
  2. "O problemă acută în România e stricarea UPS-urilor, datorită rețelei electrice mizere". Pai sa ne intelegem atunci, daca e "datorita" nu-i o problema, ca-i de bine. Un "din cauza" era mai bun.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect. Dacă mai cauți, o să mai găsești. E scris colocvial, în momente de pauză, de multe ori în grabă. Când recitesc, vreo 80% din texte nu-mi mai plac nici mie. E blog, nu compunere literară, dacă ai citit ceva util sau amuzant și-a atins scopul.

      Lectură suplimentară: http://www.comanescu.ro/grammar-nazism.html

      Ștergere
  3. Sa nu-ti placa textul e una. E de gustibus. Insa diferenta dintre "din cauza" si "datorita" se expliciteaza prin scoala primara. Adica tine de notiuni e-le-men-ta-re. E partea "reala" din stiinta "umanista". Am citit si eu un blog facut in graba, in pauza.. se vede, asta emana.. pauza!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rautacios pot si eu: tot "prin" scoala primara, daca nu in cei sapte ani de acasa, te invata sa te prezinti!

      Imi plac anonimii cu-ra-jo-si, mai ales cei care scriu cu doua puncte de suspensie ;)

      Ștergere
  4. Elementar, draga Watson. se silabiseste CU-RA-JOSI ! Si nu , nu am de ce sa fiu curajos, nu sunt nici brav, nici neinfricat si nici viteaz. Un blog frumos sa ai. PS. foloseste totusi linkul comanescu in interese proprii. Nu de alta, dar dai impresia ca si alte chestii le-ai facut "colocvial, in graba, in pauze".

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.