joi, 28 februarie 2013

Rockefeller Center (4)

Deasupra intrării clădirii în care a funcționat Associated Press e amplasat un basorelief din oțel care înfățișează reporterii în cinci ipostaze ale profesiei, realizat de Isamu Noguchi:


Una din cele mai interesante clădiri ale complexului este International Building, locul unde pentru o lungă perioadă de timp a funcționat biroul de pașapoarte din NY. Profitând de acest lucru, s-au deschis acolo consulate, agenții de turism și firme de transport transoceanic. E decorată abundent:
Columbia Greeting a Woman and Boatman Unfurling a Sail
The Story of Mankind
Holul e îmbrăcat în marmură și granit, iar deasupra fiecărei intrări e amplasat câte un ceas:



Marmură prelucrată după tehnica ”bookfacing”
Cea mai spectaculoasă parte e intrarea spre fostul birou al pașapoartelor:


Light and Movement - foițele de cupru de pe pereții laterali
se mișcă sub acțiunea curenților de aer
Tavanul e suflat cu aur
În exteriorul acestei intrări este amplasată faimoasa statuie a lui Atlas. Inițial a declașat un scandal cu clericii catedralei St. Patrick, de peste drum, care nu concepeau să vadă un simbol păgân chiar la ieșirea din biserică, privind spre altar, dar arhitecții i-au calmat cu două argumente. Văzut din spate, Atlas îngenunchează în fața bisericii, iar prin simbolul globului pământesc se vede crucea. 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.