luni, 25 februarie 2013

Rockefeller Center (1)

Una din cele mai interesante vizite din New York a fost la Rockefeller Center. Am făcut un tur de-o oră, ghidat de un domn mai în vârstă, îmbrăcat într-un costum ponosit și pătat, care ne-a explicat cu o mulțime de detalii istoria fiecărei clădiri din opulentul complex.

Rockefeller Junior putea fi și după standardele actuale cel mai bogat om al planetei, dacă nu-și dona averea. Deținea cvasi-monopolul asupra extragerii și distribuței petrolului, era un om de afaceri abil, zgârcit, nu fuma, nu bea și nu-i plăceau jocurile de noroc. Soția lui era total opusă, fuma și era mare petrecăreață, dar cu toate astea se înțelegeau bine, au făcut numeroase donații consistente și chiar au pus bazele MoMA. Fiind mai înaltă decât el, când mergeau împreună pe stradă ea se apleca spre urechea lui, ca și când i-ar fi făcut o confidență.

Terenul viitorului complex, ocupat de 300 de case în care locuiau oameni din clasa de mijloc, era important pentru protipendada locală ce-și avea vilele pe 5th Avenue pentru că era buffer-ul dintre ei și mahalaua de pe 6th Avenue. Pentru ca această zonă cu criminalitate ridicată să nu se extindă, tot cartierul trebuia sanat. Planurile inițiale prevedeau demolarea clădirilor existente și construirea unei operă ce trebuia să o înlocuiască pe cea devenită neîncăpătoare, dar în 1929 a venit crah-ul bursei iar proiectul s-a schimbat, optându-se pentru construcția a 19 clădiri de afaceri. Rockefeller a devenit cel mai mare angajator privat al negrei perioade, peste 220.000 de oameni fiind implicați în ridicarea zgârie norilor, dintre care 70.000 pe șantier.

Continuarea mâine.
30 Rockefeller Plaza (30RP) dinspre 5thAv./Rockefeller Plaza 
Patinoarul de la baza 30RP
Interior art-deco în holul 30RP 
Până și în jurul copacilor există un frumos grilaj art-deco
30RP, vedere din laterală, spre 6th Avenue 
Rockefeller Plaza, spre 5th Avenue

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.