marți, 26 februarie 2013

Rockefeller Center (2)

Dacă e privit în contextul perioadei în care a fost construit, Rockefeller Center era un complex inovativ in domeniul noilor tehnologii: avea cel mai mare și mai opulent teatru (Radio City Music Hall), era gazda studiourilor NBC (radio și ulterior tv) și al Associated Press precum și a companiei aeriene Eastern Air Lines. 

Mozaic la intrarea în clădirea 30RC: Intelligence Awakening Mankind

Pentru că în perioada respectivă izolația fonică nu era foarte avansată, etajele în care se află studiourile NBC nu au geamuri. 

Intrările laterale ale 30 Rockefeller Center (clădirea centrală), care deserveau aceste studiouri, au deasupra nuduri feminine, motiv pentru care Rockefeller Jr, puritan cum era, nu le-a folosit niciodată. 


Ghidul ne-a povestit și alte întâmplări haioase legate de Rockefeller: când a cumpărat clădirile, unul dintre vecini nu a vrut să vândă, deținea un bar și s-a gândit că e mai profitabil să-i ”adape” pe cei care lucrau în acel complex. În clădirea respectivă funcționează acum Magnolia Bakery, făcută faimoasă de serialul Sex and the City. Pentru simetrie, n-au putut demola nici clădirea opusă, așa că piesa centrală a centrului Rockefeller, zgârie-norul 30, era flancat de un magazin de alcool și de unul de tutun, ceea ce nu i-a picat deloc bine habotnicului Rockefeller Jr.


A doua poveste e legată de cel care a pictat holul principal al 30 Rockefeller Center: mexicanul Diego Rivera. Pentru că acesta l-a pictat pe Lenin și n-a vrut să modifice lucrarea artistică, Rockefeller nu l-a lăsat să o termine, l-a plătit și i-a distrus-o. Ca răzbunare, Rivera l-a portretizat pe Rockefeller în alt tablou, bând și jucând cărți. Alte detalii aici.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.