miercuri, 22 aprilie 2009

4711

"The number 4711 is sometimes used by software engineers where an indeterminate, but specific, number is needed."
Unul din misterele din interacţiunea mea cu universul IT german este acest număr: 4711. Când ne trebuia un număr, orice număr, ca să-l dăm exemplu pentru un produs, desen etc. apărea invariabil 4711, pronunţat pe grupe de două cifre (patruzecişişapte-unsprezece). La un moment dat, curios deja de semnificaţia lui, am întrebat şi mi s-a spus că faimosul număr este brandul "apei de cologne originală".

Povestea datează din secolul 18 şi este un mic exemplu de globalizare: un italian stabilit în oraşul german Köln a inventat un parfum căruia i-a dat numele franţuzesc de "Eau de Cologne". Probabil până acum v-aţi prins, dacă nu ştiaţi deja, Cologne e denumirea franceză a Köln-ului. Respectivul parfum a devenit tot mai popular iar pe la a treia generaţie au început probleme între moştenitori şi competiţia între branduri după principiul "adevărata apă de cologne a mamei Omida". Unul dintre urmaşii inventatorului a avut ideea să-şi boteze brandul lui cu numărul casei în care a locuit ilustrul său înaintaş: 4711 şi aşa s-a născut legenda. Chiar şi în zilele noastre adevărata apă de cologne e două: brandul Farina şi brandul 4711. Dar cum Farina nu e numeric, n-a avut succes în IT, că apă de cologne nu ştiu cine mai cumpără în afară de babe.

Poveşti cu "eau de toilette" n-am.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.