luni, 13 aprilie 2009

De la joystick la usb stick

Parcă văd că filoloagelor singure (la părinţi) au început să le tremure nările la citirea titlului. Astăzi un nou episod din seriarul despre IT:

Ce este un joystick cred că ştiu şi copiii din clasa întâi, dar probabil nu mulţi dintre cei mai în vârstă. Joystickul este o unealtă foarte meseriaşă cu care poţi controla jocurile mult mai bine decât cu tastatura. Perioada lui de glorie a fost undeva pe la începutul anilor 90 când beleam ochii în Commodore C64 sau în 386. Apoi a fost tot mai puţin folosit iar combinaţia de mouse/tastatură a prins teren. De unde vine plăcerea din nume? Păi din folosinţa obiectului, monşer, la ce te gândeai?

USB-ul e altă mâncare de peşte, iniţialele lui vin de la Universal Serial Bus, unde Bus nu e autobuz, ci magistrală de date - ştiu, sună comunist ca dracu, dar nu e magistrala albastră, că nu vorbim despre bluray. Universal este, că poţi conecta la calculator orice năzdrăvănie vrea muşchiul tău, pentru că nu este port proprietar şi aici iar trebuie să vă lămuresc: port nu e port popular, nici zonă rău famată plină de curve şi marinari beţi ci o interfaţă de conexiune a calculatorului. Deci plictisitor şi nu se taie nimeni. Serial înseamnă că biţişorii merg frumos în şir indian dintr-o parte în alta, alternativa ar fi transmisia paralelă, când biţii merg mai mulţi simultan, dar atunci trebuie mai multe fire, lojic şi o mufă mai mare - dacă vă amintiţi de cablurile de la imprimantele vechi, alea erau legate pe portul paralel al calculatorului care era mare cât o zi de post ca să folosim comparaţii de sezon.

Acum că v-am luminat minţile cu usb-ul, trecem la termenul comun al celor două cuvinte: stick. La joystick era chiar un băţ din plastic un pic mai ergonomic (aveţi voie să chicotiţi), în cazul usb-stickului este vorba de o metaforă, pentru că stickul a intrat la apă şi e foarte foarte mic, ca deştu, de unde şi numele alternativ de usb thumb drive. Stickul ăsta usb nu e pentru plăceri ci pentru stocare de date, dar aia sunt convins că ştiţi deja. Probabil nu ştiţi că există şi varianta gang-bang, adică device-uri de stocare de date care se conectează simultan pe două canale usb la calculator, pentru a transmite datele mai rapid, adică două seriale în paralel, ca să ne jucăm cu noţiunile şi cu greierii voştri. pauză de chicotit intens.

La final nu pot să închei cu altă concluzie decât că usb-ul are viaţă lungă şi o să tot vedeţi noi versiuni mai rapide, spre deosebire de joystick care are utilizări de nişă şi e folosit mai rar, dar mai plăcut (pentru detalii uitaţi-vă aici şi nu veţi regreta).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.